MDF is een resistent product dat bestaat uit deeltjes van houtvezels en ook wordt gebruikt in handwerkartikelen. In tegenstelling tot andere houtsoorten is MDF kneedbaarder voor handwerk. Het eerste voordeel is dan ook dat het gemakkelijker is om ermee te werken. Een ander voordeel is dat MDF in verschillende vormen en hoeken kan worden gezaagd. Bovendien worden voor MDF synthetische harsen en chemische additieven gebruikt, die het materiaal sterker maken. Zo wordt slijtage door bijvoorbeeld temperatuursveranderingen voorkomen! Lees hieronder over materialen voor jouw klus.

MDF gebruiken in kunstnijverheid

Met MDF kunt je bijna alles op handwerkgebied doen! Ken je dat kleine doosje waarin je juwelen, make-up en zelfs theezakjes kunt bewaren? Dan kan het van MDF gemaakt worden. Maar dat is nog niet alles! Je kunt ook steunen maken voor glazen, kisten, foto’s, dienbladen, ornamenten en nog veel meer! En het beste van alles is dat je het stuk kunt vinden in het formaat dat jij wilt. Dan hoeft je het alleen nog maar te versieren om het jouw eigen persoonlijkheid te geven. Je kunt het verven, er stof op doen of het versieren met linten, bijvoorbeeld.

Voorbereiding van jouw MDF

Het is belangrijk om het MDF voor te bereiden op de afwerking, dus, een tip is om alle hoeken te schuren om het glad te maken. En vergeet na het schuren niet het stuk schoon te maken met een droge doek. Als er stof op komt, kunnen er luchtbellen ontstaan als het tijd is om te verven.

Als je wilt schilderen, moet je enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Kies eerst en vooral verven die geschikt zijn voor MDF. Breng een laag witte verf aan en wacht tot deze droog is voordat je de andere verf aanbrengt, die gekleurd kan zijn. Het goede ding is dat de juiste verven voor dit materiaal meestal zeer snel drogen! Probeer ten minste twee lagen van de gekozen kleur aan te brengen. Een andere tip is om na de verf een laag vernis op waterbasis aan te brengen om het een glans te geven en ook om slijtage van de verf te voorkomen.

Lijmsoorten voor MDF

Naast schilderijen is een andere manier om met handwerk op MDF te werken het maken van collages met stoffen, papier of tapes. Je kunt drie soorten lijm gebruiken op MDF: witte, gele en sneldrogende lijm.

Witte lijm: Zeer toegankelijk, witte lijm is ook bekend als PVA. Het nadeel is dat het tot 24 uur duurt voor het volledig droog is.

Gele lijm: lijkt op witte lijm, maar is beter bestand tegen water. Deze wordt aanbevolen voor werkstukken die aan vochtigheid worden blootgesteld. Deze lijm heeft gewoonlijk 18 uur nodig om volledig te drogen.

Sneldrogende lijm: Ideaal voor wie haast heeft, sneldrogende lijm droogt bijna onmiddellijk! Het is zeer sterk, dus het ideaal is om slechts een paar druppels te gebruiken.

 

Bron: Aannemersspot