In verschillende situaties kan het vervangen van sloten noodzakelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een inbraak in huis, waarbij een inbreker het slot met veel geweld geforceerd heeft. Vaak is het vervangen van een cilinder alleen niet voldoende. Je sloten vervangen kan ook een goede optie zijn, wanneer je onlangs verhuisd bent naar een nieuwe woning. Het vervangen van de sloten verzekert je ervan, dat je de enige bent met een sleutel. Vaak zijn vorige bewoners in het verleden al eens een sleutel verloren, of ligt er bijvoorbeeld nog een sleutel bij bekenden die zij vergeten zijn in te leveren bij de overdracht. Je sloten vervangen in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam kun je aan een slotenmaker overlaten. Is dit slimmer dan zelf sloten vervangen? In dit artikel lees je er meer over!

 

Zelf sloten vervangen is vaak erg lastig

Zelf sloten vervangen is vaak behoorlijk ingewikkeld. Dit komt onder meer door het feit, dat het aantal contactpunten van een slot met de deurpost mogelijk vergroot moet worden bij nieuwe sloten. Het is heel verstandig om over te stappen van een cilinderslot met twee of drie contactpunten, naar een slot met vier contactpunten. Des meer contactpunten een slot met het deurkozijn heeft, des te lastiger is het voor een inbreker om zo’n slot te forceren.

 

Opzetslot is eenvoudig zelf te vervangen

Waar zelf een cilinderslot vervangen erg lastig is, zal een opzetslot vervangen vaak wel lukken. Een opzetslot wordt, zoals de naam al doet vermoeden, op het raam of de deur gemonteerd. Vaak gebruikt men deze sloten bij bijvoorbeeld een schuttingdeur, de deur van een simpele garage, enzovoorts. Heel veilig zijn de sloten niet! Mocht je de kans hebben om ze te vervangen voor een insteekslot dan is dat verstandig. Een insteekslot kun je echter niet gebruiken op ramen met een relatief dun kozijn. Dit type slot zou het kozijn verzwakken.

 

Slotenmaker inschakelen voor het vervangen van sloten

Voor het vervangen van sloten kun je het beste een slotenmaker inschakelen. Slotenmakers beschikken over de kennis en vaak ook ervaring om het slot te vernieuwen. Houd er rekening mee, dat niet iedere slotenmaker even betrouwbaar is. Informeer vooraf naar de kosten van de uit te voeren werkzaamheden. Het voorkomt dat je achteraf voor ongewenste verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan een veel te hoge rekening voor de uitgevoerde werkzaamheden.

 

Advies van een slotenmaker vragen

Niet alleen kan een slotenmaker de nieuwe sloten op de ramen en deuren in huis plaatsen. Ook kan een slotenmaker je persoonlijk adviseren over de sloten die het meest geschikt zijn voor jouw woning. Een goede slotenmaker zal altijd aanraden om voor een SKG-gekeurd slot te kiezen. Je herkent deze sloten aan de SKG-sterren die je op de verpakking ervan ziet staan. Vaak staan de sterren ook op het slot zelf. Des te meer SKG-sterren een slot heeft, des te veiliger is het slot ook. Het kost een inbreker veel moeite om het slot te forceren, wat een inbreker al snel zal doen laten afhaken.