Heb jij behoefte aan extra ruimte? Bijvoorbeeld om spullen op te bergen, extra werkruimte te creëren of om uiteindelijk ruimte te verhuren? Dan doe je er wellicht goed aan om een loods te (laten) bouwen. In het verleden werd het bouwen van een loods vrijwel altijd uitbesteed. Tegenwoordig kun je er echter ook voor kiezen om zélf een loods te bouwen. Dit klinkt wellicht moeilijk of zelfs onmogelijk, maar niets is minder waar. Tegenwoordig kun je er namelijk relatief eenvoudig, met behulp van een zogeheten zelfbouwloods, een loods bouwen. Ben jij benieuwd wat dit precies inhoudt én hoe je zelf een loods bouwt? Lees dan vooral verder! 

Wat is een zelfbouwloods?

Allereerst is het goed om te weten wat een zelfbouwloods nou precies is? Simpel gezegd is een zelfbouwloods niet anders dan een traditionele loods, die je zelf kunt bouwen met behulp van een bouwpakket. Deze bouwpakketten zijn vaak maatwerk, je hebt dus zelf invloed op het gehele proces. Zo bepaal jezelf de afmetingen en de kleuren. 

De eerste stap: het ontwerp 

Als je zelf een loods wilt bouwen, zal je allereerst aan de slag moeten met het ontwerp van de loods. Hierbij moet je de afmetingen (lengte, breedte, dakhelling en goothoogte) doorgeven. Daarna moet je een aantal keuze maken over het dak, de gevel en de deuren. Kies je bijvoorbeeld voor dakplaten van trapezium of kies je voor een dakpan. De keuzes zijn afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en waarvoor je de loods wilt gaan gebruiken. 

Het productieproces 

Als jij jouw ontwerp hebt doorgegeven, zal het productieproces in gang treden. Hier hoef je (gelukkig) zelf niets aan te doen. Als je kiest voor een deskundig bedrijf bijvoorbeeld voor Finish Building, zullen zij alles zelf produceren in Nederland. Hierdoor is jouw bouwpakket snel geprocedeerd en kun je gelijk aan de slag. 

De bouw 

Als je alle materialen ontvangen hebt, gaat het leuke deel eindelijk beginnen: de bouw. Mocht je materialen nodig hebben, waarover je zelf niet beschikt, dan kan je deze aanvragen bij het bedrijf waarbij je de zelfbouwloods aanschaft. De loods wordt geleverd met een zeer uitgebreide handleiding. Het is verstandig om handige familieleden of vrienden te vragen om te helpen bij bouw van de loods. Mocht je er tóch niet uitkomen, dan kun je je altijd nog wenden tot de specialisten waarbij je het zelfbouwloodspakket aanschaft. In het ergste geval kan het bedrijf waarbij je het bouwpakket koopt, de montage voor je doen.