Bij de aanschaf van een houten vloer spelen verschillende factoren een rol, zoals de geschiktheid van het vertrek, het gewenste uiterlijk en de kwaliteit. Daarnaast zul je moeten afwegen of je de vloer zelf legt of dit overlaat aan een professional (als je dit zelf niet bent). In dit artikel bespreken we het allemaal!

De vertrekken

Allereerst stel je jezelf de vraag of de vertrekken waarin je een nieuwe vloer wilt wel geschikt zijn voor een houten vloer. In de badkamer en de wasruimte is een houten vloer niet handig, omdat de vloer niet tegen vocht kan. En vocht is in die ruimtes vaak erg aanwezig. Als je toch een houtlook wilt voor vochtige vertrekken, kun je beter gaan voor een PVC-vloer. PVC-vloeren zijn in de loop der jaren ontwikkeld en lijken tegenwoordig erg op echt hout. Echte houten vloeren hebben echter het voordeel dat ze er toch een tikkeltje natuurlijker uitzien en dat dit met de jaren alleen maar duidelijker wordt. Een houten vloer “leeft”. 

Het uiterlijk

De tweede of derde stap is het uiterlijk. Deze stap kan ook gewisseld worden met kwaliteit. Het is maar net wat je belangrijker vindt en in welke van de twee aspecten je jezelf niet wilt beperken. Als je je keuzes eerst filtert op uiterlijk, vallen er opties qua kwaliteit weg. Aan de andere kant kun je ook eerst de kwaliteit beoordelen of ernaar informeren, voordat je aan uiterlijk denkt. Een andere optie is om ze tegen elkaar af te wegen. Bij sommige vloeren vind je het wellicht niet erg als ze wat verweren met de tijd, terwijl dit bij andere stijlen weer helemaal niet past. Ter visualisatie kun je een moodboard maken gebaseerd op hoe je huis er nu uitziet of je wilt dat je huis eruit gaat zien, in het geval van een totale verbouwing. Verder bestaan er apps waarmee je virtueel vloeren en dergelijke kunt verwerken in je huiskamer. Voor inspiratie kun je bovendien bijvoorbeeld een van de showrooms van Martijn de Wit in Schagen of Oostzaan bezoeken. Zo kom je erachter welke plankbreedte, kleur, houttekening en eventueel welk patroon er bij jouw interieur matcht. 

De kwaliteit

De kwaliteit bepaalt aan de andere kant hoe je vloer eruit gaat zien met de jaren. Je kunt je hierin ook laten adviseren door een specialist. Het advies zal afhankelijk zijn van jouw wensen en woning. 

De installatie

We adviseren om je houten vloer door een professional te laten leggen. Een professional kan bijvoorbeeld rekening houden met speling tussen de planken, zodat de vloer niet opbolt bij wisselende temperaturen en luchtvochtigheid. Het is dus een vak apart! Als je niet veel ervaring hebt met dergelijke klussen, loop je vaak ook tegen onvoorziene situaties. Dit kan uiteindelijk leiden tot onvoorziene kosten. Bij het laten plaatsen door een specialist heb je vaak ook nog eens garantie op de vloer. 

Budget en prijs

Houten vloeren zijn prijziger dan gangbare alternatieven zoals laminaat, PVC en vinyl. Ter vergelijking: een houten vloer kost minstens €59 versus minstens €23 voor laminaat. Ondanks dat houten vloeren relatief veel onderhoud vergen, gaan ze uiteindelijk lang mee. Daarnaast zijn ze duurzaam in de zin dat ze natuurlijk afbreekbaar zijn. En qua looks winnen ze het ook nog altijd van de alternatieven.